INTERVIEWS

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×

26-03-2018

Spotlight on…. Ben Midland (www.schrijverspunt.nl)

(For English, click here)

“Een blik doperwten en een krop sla marcheerden over het gras.”
‘Het is de eerste regel uit een schriftje dat ik op tienjarige leeftijd op de klep van mijn schoolbank klaar had liggen. ‘Voor het geval mij iets te binnen schiet,’ zou ik tegen mijn leraar hebben gezegd. De leraar leeft nog steeds. Het door hem sinds die tijd bewaarde schriftje bestaat allang niet meer. Het zou tijdens een verhuizing zijn kwijtgeraakt. Een ander schriftje doet nu dienst. Nachtdiensten wel te verstaan. Op mijn nachtkastje, voor wanneer mij iets te binnen schiet. Het is inmiddels onmisbaar en staat vol met vreemde tekens waar alleen ik chocola van weet te maken.’

Deze woorden komen uit de mond van de gedreven, boomlange sinds 2013 in Portugal wonende Nederlandse auteur Ben Midland (pseudoniem), schrijver van korte verhalen, gedichten, verhalenbundels, romans en sinds 2007 ook van Engelstalige thrillers.
‘Wat ik met die eerste regel uit wilde drukken weet ik niet meer,’ zo vertelt hij. “Het zegt misschien iets over mijn gevoel voor taal. Nog veel meer laat het zien dat ik beschik over fantasie en wel in grote mate. Dat is trouwens nog steeds zo. Het heeft als aanzet voor een grote stroom verhalen en daarna ook boeken gezorgd zodat ik mij inmiddels met een gerust hart schrijver mag noemen. Volksschrijver, volgens vrienden en kennissen. Dat komt doordat ik het een paar jaar geleden als een persoonlijke roeping beschouwde verplicht een bijdrage te moeten leveren aan het opvullen van de grote leegte die jaren geleden in het genre van het korte verhaal is ontstaan. Maar gelukkig schijnt er inmiddels sprake te zijn van een kentering.’

Met zijn wekelijkse column op zijn website www.kronkelingen.com lijkt het erop dat hij daarin is geslaagd. Vele lezers weten de weg naar de site inmiddels te vinden. Met zijn opmerkzaamheid, feilloos gevoel voor humor en relativerende vermogen om de dingen en uitspraken van mensen die hij ontmoet en beschrijft in hun eigen omgeving en context te blijven beschouwen, weet hij keer op keer de gevoelige snaar te raken. En dat alweer bijna twee jaar lang. Op de vraag waarom juist onder de naam Kronkeling zegt hij:

‘Puur uit eerbetoon voor SC. Daar moet je verder niets achter zoeken. Ik ben net als hij een Hagenees, geboren op een steenworp van zijn ouderlijk huis. Ik heb toestemming gevraagd, en gekregen de naam te mogen gebruiken en er was geen bezwaar. Het zegt de lezer die op zoek is naar het genre waarin SC schreef dat hij/zij op het juiste pad is.’

Bij de vraag of hij iets kan vertellen over zijn andere projecten gaat Midland op het puntje van zijn stoel zitten.

‘Een van de leukste projecten om te doen was het schrijven van de bundel “Koplopers”, een serie absurdistische verhalen waarin ik mijn fantasie de vrije loop kon laten. Ik liep al lange tijd met het idee ervoor rond, totdat ik voldoende materiaal had verzameld om het gestalte te geven, en dat is gelukt. Een vriendin heeft elk verhaal voorzien van een passende illustratie waarmee ieder lichtelijk afwijkend karakter of krankzinnige situatie die erin voorkomt perfect wordt weergegeven. Zelf vind ik “De Winkel van Sinkel” en “De Snelwandelkampioen” tot de beste behoren maar dat is persoonlijk. Daarnaast werk ik aan het verzamelen van materiaal voor het derde deel van een trilogie. Het zijn op feitelijk materiaal gebaseerde thrillers. Iets anders waar ik aan werk is een verhalenbundel en een zich in het Rusland ten tijde van de Oktoberrevolutie afspelende roman. Ook staat een historisch non-fictie boek op stapel om te worden geschreven.’

Heb je nog tijd voor andere zaken?

Midland knikt. ‘Die maak ik wel. Als vader sta ik aan het hoofd van een complex gezin waarvan de leden om extra aandacht vragen. Met drie honden en een enorme tuin is het bij elkaar soms een gekkenhuis. Kort geleden ben ik voor de duur van vier maanden ernstig ziek geweest. Dat is een extra zware belasting voor ons allemaal geweest. Gelukkig heb ik het overleefd. Het tussendoor zoveel blijven schrijven zorgde voor de nodige afleiding. Het heeft mij tot denken over dingen aangezet waar ik weer iets mee kan. Zo snijdt het mes aan twee kanten.’

Zijn er nog dingen die je met het schrijven hoop te bereiken?

‘Met mijn schrijven zoveel mogelijk mensen een plezierig moment van afleiding verstrekken. Het liefst, als het eventueel kan ze even aan het lachen maken. Ik schrijf expres niet over politiek, of religieuze zaken. Daar is al genoeg over te doen en het moet vooral leuk blijven. Vroeger hoopte ik iets met mijn schrijven te kunnen verdienen maar dat idee heb ik al snel laten varen. De Nederlandse boekenmarkt is daarvoor veel te klein en de concurrentie in het buitenland is moordend. Als self-published author kom je mankracht, budget en middelen tekort om tegen die stroom in te zwemmen. Een glimlach op de gezichten van mijn trouwe lezers toveren, daar ben ik tevreden mee.’

VTSPN (Nationale Politie Nederland)


June 11, VTSPN, Driebergen, The Netherlands

Boek van collega straks in de winkel!

 

Een reusachtige hand krijg ik van Ben Midland (pseudoniem), Sr. System Engineer (Unix), die uit de ELA-kamer van VG-Land komt lopen. Twee telefoons legt hij naast zich neer en legt uit: “Ik ben druk, want vanaf vandaag kunnen mensen mijn boek alvast bestellen.”

Spiegel

Vijf jaar heeft Bas gewerkt aan De Spiegel van Ise. Vanaf augustus verschijnt het onder pseudoniem Ben Midland in de Nederlandse en Belgische boekwinkels. Het wordt vertaald in andere Europese talen. Binnenkort vertrekt Bas’ literair agent met het boek naar de Verenigde Staten.

Thriller in Japan

“Mijn boek is fictie tegen een feitelijke achtergrond geschreven. Om het te kunnen schrijven heb ik, voordat ik één letter op papier had, bijna drie jaar onderzoek gedaan naar de Japanse cultuur en de Joodse geschiedenis. Ik wilde zeker weten dat ik op het juiste spoor zat. De feiten moeten gewoon kloppen.”

Dan Brown en Hildebrand

Geïnspireerd door zowel Dan Brown als Dostojevski schrijft Bas al langer korte columns en essays. De eerste keer dat hij merkte dat hij door de juiste toon te raken echt iets bij mensen los kan maken was toen zijn ingezonden brief in Panorama verscheen. Deze maakte een hoop reacties los: “Ik zag waar het probleem zat en ging er met precies de goede woorden tegenin.”

Geloof en kritiek

Bas schrijft ‘s avonds en in het weekend. Dat doet hij thuis, in de woonkamer. “Nu het boek er is weet ik dat ik het kan. Maar ik heb momenten gehad dat ik ermee wilde stoppen. Ik heb zelf de kritiek opgezocht. En dat heb ik geweten: ze hebben me afgebroken tot aan m’n enkels. Maar nu ben ik blij met de kritiek die ik heb gekregen; het boek is er beter van geworden.”

“En dat is meteen mijn tip voor collega’s die dit ook willen: laat je niet afzeiken door je omgeving. Zoek iemand die in je gelooft en die je kritiek kan geven, daar kom je verder mee.”

(Ben Midland’s boek ‘De Spiegel van Ise’ is niet langer onder die titel verkrijgbaar. De nieuwe titel is ‘Het Hata Mysterie’, dit vanwege het opzeggen van zijn contract met de uitgever.

De Gelderlander Saturday September 8, 2012

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Click here to read the entire interview: Interview-De Gelderlander

 

Rijnwaarder Post, Thursday September 13, 2012

Click here to read the entire interview: Ben Midland Herwen sep12

 

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 Google+ 0 LinkedIn 0 Email -- 0 Flares ×